22 mai 2012

ASE...to be or not to be

...sau mai bine zis de ce sa dam/sa nu dam admitere la ASE...pareri la cald influentate de experientele din ultimele luni.

Aceasta postare am scris-o cu aproape 1 an in urma, dar am uitat sa o postez si am salvat-o in drafts. Zilele acestea am dat peste ea si mi s-a parut interesant sa recitesc ce gandeam acum un an, la finalizarea masterului.

Well, ma tot gandesc de ceva vreme sa fac postul acesta, dar am zis sa aman momentul dupa sustinerea disertatiei ca sa pot considera ca am trecut 100% prin tot procesul numit ASE. In plus, am considerat oportun acest post si din prisma faptului ca pot face o comparatie relevanta cu o alta universitate/facultate de profil, unde am terminat facultatea si m-am specializat in marketing.

Ca sa fim intelesi de la inceput, tot ce voi povesti aici se bazeaza pe experienta si opinia personala cu privire la cele 2 "entitati" academice, nah ca o dau si in limbaj scortos.

Vine o vreme cand terminam liceul sau facultatea si vrem sa ne continuam studiile. Toti vrem ceva ce ne place, o specializare care ne face cu ochiul, ce va care suna "cool", cu un nume cu rezonanta. Dar, multi scapa din vedere si calitatea invatamantului din institutia respectiv si se arunca "orbeste" fara sa faca un research pe piata de profil. Bine, multi o sa ziceti "ce conteaza unde dau", "diploma nu ma ajuta, e doar o hartie". Ei bine, pentru cine e interesat de un domeniu anume, conteaza ce ai studiat si unde, pentru nu putini sunt angajatorii care se uita prima oara la acest lucru.

Prima in ordine cronologica, este Universitatea Al. I. Cuza, din Iasi, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), mai exact Marketing. Aici mi-am petrecut cei 3 ani de facultate si recunosc ca mi-as fi dorit sa fie mult mai multi.

Pai, sunt atata de multe motive ca nu stiu cu ce sa incep: profesorii au facut eforturi mari sa ne ofere cat mai putina teorie de Marketing, stiti voi, carti din acelea de 500 de pagini , prafuite si neactualizate, unde inca se mai mentioneaza ca Internetul e ceva de viitor care candva va lua amploare. Ei bine, la FEAA nu e asa, teorie putina, de baza, cat sa inteleg ce inseamna marketing, insa multe, foarte multe proiecte, studii de caz reale, totul cat mai practic si real. Ei bine, toate proiectele acelea, m-au ajutat enorm atunci cand m-am angajat. Nimic in plus, nimic in minus, exact ca sa stie un absolvent de marketing dupa 3 ani. Acolo am invatat sa lucrez in echipa, sa iau decizii ca in real life, sa fac prezentari si sa stiu cum sa imi manipulez auditoriul.

In plus, aici se respecta deadline-urile. Da, pentru unii poate nu e placut sa fie constrans de predarea unui proiect, dar c'mon facultatea te pregateste pentru viata, pentru munca adevarata de la birou, te invata sa iti asumi termene limita si responsabilitati. Ei bine, la FEAA termenul limita era sfant, nu il respectai suportai consecintele.

Din pacate, dupa terminarea facultatii am decis sa continui in alta parte. Iasi-ul e frumos, dar nu imi oferea nici o perspectiva profesionala in domeniu si am ales varianta Bucuresti.

Bon, am ajuns la ASE, caci de el (adica ea, ca e academie) este vorba in propozitie. Am dat admitere aici, pentru aici mi-am dorit sa fac masterul de marketing. Am intrat usor, in urma unui examen grila, din materia invatata in facultate. Dupa primele cursuri am constatat ca jumatate de materie se repeta si aveam un deja-vu cu ce studiasem cu putin timp in urma in facultate. Aceleasi definitii, concepte, ba mai mult 2 carti de studiam cuvant cu cuvant (adica pe de rost) de aprox 500 pag bucata. Ok, zic, dar proiecte avem? Nu ar trebui sa invatam sa ne descurcam cu "conceptele" invatate pana acum? Bine ca lucram in domeniu  si nu duceam lipsa de activitate de marketing, dar totusi aveam ceva asteptari si de aici. Dupa cateva luni au venit si proiectele, putintele, fara consistenta. Am muncit ceva la ele, dupa modul in care eram obisnuita la facultate. Aprecierea lor = 0; deadline-urile de predare prelungite mereu, pana la ultimul intarziat care si-a adus  aminte ca frecventeaza un master, notele, 9 si 10 fara numar, fara numar, chit ca ai muncit mai mult ca X. Prin urmare, munca in zadar si neapreciata. ASE-ul era candva mult mai apreciat, insa tind sa cred ca nu e doar vina profesorilor, ci foarte multa vina o poarta si studentii care sunt absolut dezinteresati. La o adica, daca profesorii vad ca nu exista interes, coboara si ei nivelul asteptarilor.

Partea buna, am facut cateva materii noi care mi-au deschis niste perspective in domeniu, am cunoscut profesori foarte bine pregatiti in domeniul pe care il predau si am avut acces la niste resurse de informatii care se gasesc destul de greu la noi in tara.

Overall, ASE mi-a lasat impresia de ceva dezorganizare, comunicare deficitara, dezinteres si superficialitate din partea studentilor, dar nu as vrea sa generalizez pentru ca ma refer strict la experienta personala.

Desigur, motivele pentru alegerea unei facultati sunt foarte multe, cel prezentat e doar unul dintre ele, unul foarte important pentru cineva care vrea sa aiba ceva cunostinte dupa finalizarea studiilor.

PS: acum dupa sustinerea disertatie pot completa cu impresiile la cald de ieri. Sustinerea a fost mai mult decat simpla, prea mult stres pentru 10 minute in care nu prea am fost ascultata de profesori :). Mai mare a fost stresul cu scrierea ei, dar totul s-a finalizat cu bine :).

11 comentarii:

  1. buna! imi poti spune ce materii se studiaza la marketing? as vrea sa ma inscriu..se face muta matematica?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,

    In primul an de Marketing s-au facut mai mult materii generale: economie, bazele contabilitatii, management, limba straina, statistica si matematica. Eu am facut matematica doar primul semestru si nu e ca cea studiata din liceu, este mai mult matematica economica (algebra si putina analiza). In anii 2 si 3 am facut materii specifice de Marketing: tehnici promtionale, comunicare, comert, marketing online, cercetare de marketing, grafica publicitara, comportamentul consumatorului.

    Multa bafta

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare, sunt student anul 1 la Marketing, ASE, Bucuresti. Pot spune ca am ceva experienta de viata, am o oarecare varsta. Am propria afacere, dar am zis ca pentru dezvoltarea acesteia Marketingul de la presgiosul ASE va fi de mare ajutor. FASSSSS, da, un mare FAAAASSSSSSS. In afara faptului ca sunt materii pe care nimeni nu le intelege si care nu sunt de folos nimanui, profesorii trateaza totul mai superficial ca studentii. DPDV stiintific economia nu este stiinta, este o anomalie a mintii umane creata de om pentru a se pacali pe el insusi. Matematica cu toate functiile ei, bla bla bla...oricum este chineza si oricum nu ma ajuta intr-o campanie de promovare. Contabilitatea, uau, alta aberatie care merge mana-n mana cu anomalia de economie, ca doar se completeaza reciproc. Engleza, mult iubita limba engleza, halal de curs, ti se dau cateva exercitii tip IELTS. Ma bufneste rasul. Materii total inutile. Frate eu vreau sa invat doar marketing. Sa studiezi marketing la ASE este egal cu 0. Mai bine citesti Kotler si inca cativa de pe net si afli tot ce vrei. O mare pierdere de timp si bani facultatea. Oricum sunt foarte putini cei care ajung sa lucreze in acest domeniu fara a avea relatii sau o vasta experienta in domeniu. Multi vor doar o diploma cu care oricum nu pot face mare lucru. In afara granitelor ASE-ul nu este in totalitatea recunoscut, deci trebuie studiat de la 0, spun asta din experienta proprie. Asadar, de ce mai ma duc eu la examene? NU stiu, poate ca din inertie. Am uitat, la inceput de an, un halal profesor ne spunea ca ASE-ul pune foarte mult accent pe practica. Ce gluma rasuflata. ASE-ul este zob si la capitolul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  4. FEAA IASI > ASE, Din toate punctele de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stii ceva de Finante Banci Bucuresti? Cum e admiterea, facultatea in sine...?

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce profil ar trebui sa urmam la liceu pentru a putea intra la ASE?

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru a intra la ASE trebuie sa urmezi un profil real la un liceu teoretic sau un liceu economic care este mult mai indicat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna! Am vreo sansa sa trec cu bine peste cei trei ani la ASE, eu terminand liceul la profil uman?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt tot in aceeasi ipostaza si nu cred ca e imposibil. Intr-un semestru(daca vrei si iti dai interesul) poti lua note mari lejer. Intereseaza-te mai mult. Mai ales ca e vorba de ASE unde nu o sa mananci asa de multa materie.
      Dar am uitat sa precizez : atata timp cat nu aplici pentru un domeniu "extrem" : contabilitate, finante banci, informatica...totul e bine .

      Ștergere
  9. ASE-ul, ca si alte universitati se loveste de o problema destul de grea, daca ai criterii mai stricte, fug studentii, pentru ca majoritatea nu invata, iar daca sunt putin stricte, termina oricine.

    In acelasi timp, nu mai intalnim situatia de acum cativa ani, in care iti gaseai loc de munca oricum, trebuia doar sa termini si din cuza asta se da vina in stanga si in dreapta pentru esuari profesionale.

    Din fericire, inca mai sunt profesori buni la ASE, iar toti studentii care s-au tinut de invatat au reusit in cariera, inclusiv eu, recent absolvent la management, avand imediat dupa absolvire post de management. Diferenta se face destul de rapid intre cei care stiu si cei care si-au dat interesul mai putin.

    Asadar, daca se invata, se reuseste garantat si inca se poate "profita" de prestigiul universitatii, e foarte apreciata pe piata muncii pentru posturi in domeniul economic (plus cei de la cibernetica, care sunt foarte bine vazuti si in IT).

    Sper ca a ajutat cat de cat, nu lucrez la ASE sau am vreun interes de promovare a lor, e doar observatie atat din perspectiva personala, cat si din alte experiente, bune si rele. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere