20 iun. 2012

Cum este educat romanul pentru colectarea selectiva

Stiti bine ca de ceva ani la noi in tara se duce o lupta continua pentru colectarea selectiva, reciclare&co. De asemenea, este foarte adevarat ca acest proces dureaza, este etapizat, asta pentru ca suntem un popor unde acest concept nu a existat.

S-a inceput cu introducerea cosurilor de gunoi separate pentru fiecare tip de deseu in parte. A functionat si nu prea pentru ca ori romanul refuza sa devina civilizat, ori dureaza prea mult ori nu s-au luat toate masurile pentru ca aceasta idee sa fie bine inteleasa de cetateni.

Ca sa vedeti diferenta de gandire cu privire la reciclare, in Austria un simplu cetatean isi strange borcanele de gem, le spala, coboara cu plasa de borcane de sticla si le arunca pe toate la cutia de gunoi special pentru sticla. Romanul strange tot gunoiul in aceeasi punga si le arunca in acelasi loc.

Eco-Rom, compania care a preluat responsabilitatea privind indeplinirea obiectivelor de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje, a lansar o campanie, zic ei de educare, cu privire la colectarea selectiva. Mai exact ei premiaza pe cei care duc gunoiul corect, arunca ambajalele in categoria corespunzatoare.  Premiile sunt instant, oferite de promoteri aflati langa punctele de colectare (da, promoteri langa cutia de gunoi) sau prin tragere la sorti, o masina.

Mai multe detalii aici.

Parerea mea: este o initiativa buna, previzibil ca va determina multi oameni sa colecteze corect (doar pentru a participa la campanie si pentru a castiga un premiu), insa este trist ca singura metoda prin care putem educat si civiliza oamenii este recompensa materiala. E ca si cum am fi recompensati ca ne spalam pe maini, ne spalam pe dinti sau dam cu matura in casa. Aceste lucruri ar trebuie sa vina de la sine, mai ales ca avem pretentii de sec. 21.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu