Stiu ca este un subiect controversat si exista nenumarate argumente pro si contra. Adevarul cred ca este undeva pe la mijloc, depinde cu cine discuti, in ce postura se afla persoanele respective si cel mai important ce asteptari are fiecare dupa absolvirea unei facultati.
Eu am absolvit o facultate de stat (licenta +master), insa am in anturajul meu persoane care au absolvit facultati private. Din experineta mea si a lor am incercat sa fac un top al avantajelor si dezavantejelor fiecarui tip de facultate.
Facultate de stat - avantaje:
1. Recunoastere din partea angajatorului: facultatile de stat inca mai sunt vazute "bine" in CV de un potential angajator. Inca se porneste de la premisa ca o facultate de stat asigura o educatie minima si sigura. Desigur, pana la proba contratrie: interviu, test, perioada de proba. Cea mai veche si de traditie institutie de invatant trecuta in CV nu asigura succesul in cariera.
2. Acreditare - majoritatea specializarilor/facultatilor de la universitatile de stat sunt sigure si acreditate fara sa stam cu teama ca la anul i se retrage acreditarea si ramanem in pom cu anii de facultate platiti degeaba la o facultate privata.
3. Cadru didactic cu experienta si competitie din partea studentilor: vrem nu vrem, tot la stat gasim cei mai buni profesori din domeniu. Este adevarat ca in putine locuri mai gasesti profesori care sa te invete lucruri concrete, practice, dar la stat ai avantajul ca poti profita de experienta lor in domeniu si daca esti interesat poti capata multe beneficii din partea lor. Si da, in cazul studentilor se aplica aceeasi chestie: la stat vin de cele mai multe ori cei mai buni elevi/olimpici. Sa ai in grupa cel putin 2-3 studenti foarte buni si interesati creaza o competitie intre ceilalti studeti si ridica standardele grupei.
Facultate de stat - dezavantaje:
1. Multi bani la taxa, birocratie si personal administrativ incompetent: nu a platit taxa deloc in anii de facultate, dar taxele au ajuns la sume astronomice, care nu justifica serviciile oferite. Intre 2500-3600 Ron/an la o facultate cu profil economic. De birocratie si secretare sunt satula. E usor de imaginat ca nu iti poti desfasura activitatea 3-5 ani cand intampini astfel de dificultati. Si nici nu exista deschidere din partea conducerii sa se eficientizeze aceasta circulatie a hartiilor sau se motiveze personalul admnistrativ sa fie mai eficace.
2. Informatie neactualizata: ASE-ul a fost locul unde am descoperit ca timpul s-a oprit in loc :D Manuale neactulizate de cel putin 10 ani, intr-un domeniu permanent aflat in schimbare, profesori care sunt certati cu informatia de ultima ora si care predau lucruri care deja nu se mai aplica in piata. Depinde de fiecare student cat vrea sa invete/citeasca pe cont propriu.
3. Multe locuri cu taxa: este un dezavantaj pentru ca de cele mai multe ori se suplimenteaza acest numar de locuri cu plata fara sa se tina cont de capacitatea facultatii de a oferi un invatamant de calitate. Asta rezulta in grupe mari, profesori putini, seminarii in care nu exista timp sa se predea sau se discute lucrurile pratice, studenti care au intrat cu medii foarte mici si care creaza o calitate scazuta a grupei, de unde si asteptarile tot ai scazute ale profesorilor.
Facultate privata - avantaje:
1. Cele mai bune dotari: incepand cu cladirile, salile de curs, manuale, laboratoare, camine. Dai un ban, dar stai in fata :) Aici banii se justifica si se regasesc in standardele mult mai ridicate oferite studentilor. Unele facultati ofera manuale gratuit sau incluse in taxa anuala, ceea ce la stat nu se intampla.
2.Taxe mai mici: desi invatamantul privat este doar cu taxa, taxa este mai mica aici fata de locurile cu taxa de la stat.
3. Admitere mai usoara: haideti sa recunoaste la la facultatile private se intra mai usor decat la stat. Concurenta este mai mica, de cele mai multe ori se intra cu dosar. Scapi de stresul examenului si de stresul competitiei. Pentru persoanele care isi doresc o anumita specializare, dar are sanse mici sa intre la o facultate de stat sau doreste un program la flexibil, facultatea privata este optiunea cea mai buna.
Facultate privata - dezavantaje:
1. Incertitudinea acreditarii: azi e, maine nu e si risti sa dai banii degeaba si sa pierzi cativa ani din viata frecventand o facultate care isi pierde licenta.
2. Suspiciunea din partea angajatorului: inca mai exista angajatori care mustacesc cand vad in CV un Spiru Haret. Am spus si mai sus, interviul sau un test sunt cele mai bun metode pentru a afla adevarata valoare a unui absolvent.
3. Standarde scazute: din pacate cele mai multe facultati private au asteptari minime din partea sutdentilor si standarde scazute. Inca mai exista din pareta lor ideea ca studenti de la privat sunt slabi, prin urmare si asteptarilor lor sunt mici. Asta inseamna ca notele se acorda mai usor, nu sunt foarte exigenti si se trece usor.
All in all, este decizia fiecaruia unde sa dea admitere in functie de asteptari si obiective. Trebuie cantarit inainte avantajele si dezavatanjele fiecarui tip de facultate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu